Posted by: ibnusulaiman | 12 August, 2007

Bicara Isra’ Mikraj- Part 2- Isi dan kesimpulan..

Bismillahirahmannirahimmm

Isra ‘ mikraj di kaitkan dengan perjalanan Nabi Muhammad SAW dari Masjidil Haram di Makkatul Mukarramah ke Baitul Maqdis di Palestin…ade sesetengah riwayat menyatakan bahawa Rasulullah SAW berada dirumah baginda…pada riwayat yang lain pula menyatakan bahawa Baginda berada di Masjidil Haram…akan tetapi riwayat yg kuat n sohih menyatakan bahawa Nabi Muhammad SAW berada di Masjidil Haram…Pada masa tersebut Malaikat Jibril ‘membedah’ dada Nabi SAW dan disikan dengan hikmah dan iman..

Selepas itu Nabi Muhammad SAW pergi menuju ke Baitul Maqdis ngan menggunakan binatang tunggangan bergelar bura’.Kepantasannya ..subhanallah…wallahu’alam..Hanya DIA maha mengetahui apa jua ciptaan-Nya.Setibanya di sana(baitul Maqdis ) ade riwayat menyatakan bahawa Baginda mengimamkan solat dengan sekelian nabi2..cara solat wallahu’alam. Setelah itu Malaikat Jibril memberikan 2 minuman untuk dipilih Nabi SAW iatu khamar(arak) dan susu..Akan tetapi Nabi SAW memilih susu kerana ianya adalah fitrah bagi manusia….

Seterusnya Nabi SAW bergerak langit dan berjumpa ngan berberapa orang Rasul iatu Adam (langit pertama)..Isa wa Yahya(langit ke 2)…langit ke -6(Musa) dan langit -7(Ibrahim Alaihi salam).. disitu jua la…ALLAH memfardhukan solat fardhu,,, Akan tetapi bilangan solat fardu dikurangkan atas sebab kehendak Nabi Musa alaihi salam…

Daripada citer di atas..ramai orang tahu citer…sebab biasa dihebahkan berkenaan hal Isra’ Mikraj di masjid2 or mussola…

KESIMPULAN & PENGAJARAN
———————————

(1) Kenapa dada Nabi perlu dibedah dan seterusnya di masukkan iman dan hikmah selepas dicucikan hati baginda?

– Penerangan ::-> Seperti manusia biasa ..Nabi juga perlu ditarbiahkan serta perlukan motivasi.Tp dari ALLAH ..pengajaran nya…sehebat mana pun manusia beribadat kepada ALLAH…tp mereka juga perlu motivasi…kerana kita jangan lupa bahawa segala sumbangan kita pada agama ALLAH juga jangan kita anggap sudah memadai tetapi kena berusaha memperbaiki sehingga kita mati…

– Pengajaran nya..sehebat mana manusia ini beribadah kepada ALLAH SWT maka..kita perlukan motivasi..Kenapa saya kata begini..walaupun rasulullah SAW kekasih ALLAH..untuk bertemu dengan Nya..Nabi Muhammad dibersihkan hatinya…cuba kita muhabasah diri kita..diri kita ni dah suci ker??
Untuk mendapat motivasi terbaik..jadi ALLAH sebagai landasan untuk rujukan melalui Quran dan Hadis sahih..bukan terikut2 ngan falsafah barat yang ntah ape2 kerana tidak semua nya berlandaskan syariat ALLAH..

(2) Perjalanan Nabi SAW dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa Palestine…apa pengajarannya..kenapa x terus direct ke sidratul muntaha..

Pengajaran – Masjidil Aqsa merupakan kiblat pertama umat islam..so ia menunjukkan bahawa perjalanan ini merupakan perjalanan Nabi ke masjid untuk mencapai keredhaan ALLAH SWT . Bagi mecari keredhaan ALLAH …cari la masjid..kerana disitu kta leh mendapat ketenangan..

(3) Kenderaan Rasulullah Bura’

Pengajaran – Tanda kebesaran ALLAH ..Kenapa?? Kita sebagai manusia selalu mengagungkan & menghormati manusia lebih dari ALLAH ..Perintah manusia kita lebih patuh dari perintah ALLAH..jika kita pikirkan berapa lama secara logik dari makkah ke palestin…kalo ikut logik ..mmg la naik keldai…2-3 bulan..tapi di sini allah nk menunjukan kuasaNya bahwa Dia leh menjadikan sesuatu yang tidak terlintas di pikiran..manusia

(4) Solat..

Pengajaran – Solat satu2nya ibadah yang difardukan secara direct dan merupakan hadiah istimewa buat umat Muhammad SAW.Kenapa dikatakan hadiah..sebab sebelum difardukan solat..umat islam mengharap pada Rasulullah untuk meminta hajat dan doa..melalui solat..umat islam leh minta direct kepada ALLAH…Adalah seorang yang sangat ‘pandai’…jika ALLAH dah bgi hadiah tapi x nak… tul x…

sekian…comment sahabat2 sy alu2 kan

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: