Posted by: ibnusulaiman | 5 October, 2007

Mesrakah masjid dengan kanak-kanak?

RAMADAN adalah bulan rahmat sehinggakan remaja dan anak-anak kecil yang tidak selesa dipasak kakinya bersolat jemaah turut mesra dengan rumah Allah. Mereka rela menghabiskan masa perdana di masjid dan surau, walau tidak dinafikan adakalanya mereka turut menyulam solat dengan tawa dan gurau. Hakikatnya, itulah alam kanak- kanak.Baru-baru ini, ketika memenuhi jemputan sebuah syarikat multinasional menyampaikan tazkirah Ramadan, saya diajukan dengan soalan yang cukup biasa kedengaran. Namun, minda saya tersentak dengan bunga dan buah yang diberi. Bayangkan, suatu insiden di sebuah masjid, seorang anak kecil dalam lingkungan usia tujuh tahun setia berdiri di sisi ayahnya.

Saat takbir mahu diangkat bagi memisahkan dunia dan akhirat (takbiratulihram), ketika itulah seorang lelaki berperawakan alim menegur. Si ayah dengan sopan menyatakan, dia mahukan anak itu berdiri di sisinya, kerana dengan cara itu hatinya lebih tenteram.

Bayangkanlah, jika si anak solat berjauhan beberapa saf di belakang, hatinya gusar tentang keselamatan anaknya. Rasa bimbang yang boleh membunuh khusyuknya dalam sembahyang.

Dalam suasana yang sepatutnya tenang menuju solat itulah, tiba-tiba lelaki yang berperawakan hebat itu menyerang. Dengan tegas dia menyatakan, saf kanak-kanak adalah di belakang. Dengan tegas juga dia menarik tangan si kecil ke belakang, sedang si ayah terkebil-kebil menyaksikan adegan.

Menurut pemuda yang bertanya kepada saya, dia amat terkejut dengan insiden berkenaan. Masjid yang sepatutnya menyaksikan ukhuwah bertautan, hampir terlerai dengan sebuah pertikaian.

Saya akur, majoriti masjid dan surau di negara ini kebanyakannya meletakkan tiga kategori saf. Saf paling hadapan adalah untuk golongan lelaki dewasa, saf pertengahan dikhaskan kepada anak-anak kecil (dalam jarak usia 5 tahun hingga 10 tahun) dan saf paling belakang adalah untuk wanita. Ada juga sesetengah masjid dan surau yang meletakkan saf wanita di sudut sebelah kiri atau di bahagian atas masjid mereka.

Saya pelik dengan ketetapan ini. Ada sesetengah masjid besar ’kian mengarut’ dalam tindakannya. Mereka meletakkan papan tanda ‘Kanak-kanak di bawah usia enam atau lima tahun dilarang memasuki dewan masjid’. Nampaknya, bukan wanita yang uzur kerana didatangi haid dan nifas sahaja ditegah mengunjungi rumah Allah, bahkan kaum ibu yang suci bersih daripada hadas besar juga dilarang sama. Bagi saya inilah konotasi arahan itu. Bagaimana seorang ibu muda yang mempunyai anak-anak kecil mampu mengunjungi masjid dan surau, jika anak-anak mereka dilarang memasukinya.

Saya menyusuri hadis-hadis nabi. Saya cuba mencari atau hakikatnya tercari-cari, apakah sandaran mereka yakni para jawatankuasa masjid melakukan sedemikian. Malangnya, pencarian saya hampir gagal menemui jawapan. Tiada satu nas yang sahih dan jelas, melarang anak-anak kecil untuk solat bersama kaum lelaki di dalam satu saf yang sama. Tidak ada istilah putus saf atau hilang pahala jemaah kerana mereka berdiri di sebelah kita. Yang ada, saya terjumpa dengan beberapa hadis yang menyatakan sebaliknya. Iaitu, Nabi Muhammad s.a.w meraikan anak-anak kecil di rumah Allah. Mereka adalah tetamu cilik yang sepatutnya diraikan, agar jiwa membugar dengan kesucian masjid, akhlak mereka membunga dengan keindahan masjid.

Dari Anas r.a telah berkata: “Aku pernah bersolat di rumah kami bersama seorang kanak-kanak yatim di belakang Nabi s.a.w dan ibuku Ummu Sulaim di belakang kami.” (Riwayat Bukhari).

Di samping itu, saya tertarik untuk menyatakan bahawa, apakah logiknya kita mengatakan saf terputus atau hilang pahala jamaah kerana kita diselangi oleh seorang kanak-kanak yang belum berkhatan. Mereka berhujah kononnya, di bawah kulup si anak kecil itu ada najis yang boleh membatalkan atau paling tidak merosakkan pahala saf dan jemaah mereka.

Apakah kita boleh mengatakan lelaki dewasa yang sudah tidak berkulup itu juga suci, jika pada badannya ada nanah yang dipekap atau dibebat dengan kain kemudian dia bersolat di sebelah kita.

Sebenarnya, kebanyakan umat Islam hari ini banyak meletakkan ‘taklid’ sebagai neraca di dalam panduan dalam beribadat. Sedari kecil, apabila belajar bab fikah, kita diajar terus kepada aspek hukum. Bagi saya, budaya taklid ini amat berbahaya. Ia ibarat tumor yang membiak dan akan menguasai akal fikir umat Islam yang waras.

Advertisements

Responses

 1. Bismilahirahmanirrahim,

  Hmm.. terpanggil sebentar untuk melontarkan sedikit pandangan dan pendapat berkenaan isu ini.Boleh dikatakan sebagai berehat sebentar selepas penat baca journal :P.

  Suasana sebegini sangat ketara dilihat semasa solat terawih.Pemantauan dan pemerhatian yang dilakukan, sangatlah sedih apabila melihat saf-saf yang berlopong dan tidak teratur ini.Suasana yang sama tak dinafikan berlaku juga disaf muslimah.

  Melihat akan hal ini, ana ingin memberi sedikit sebanyak pendapat. Hakikatnya sememangnya tiada hujah dan nas yang khusus berkenaan kedudukan kanak-kanak dalam jemaah sebaris dan yang paling menyedihkan disini, nampak dan jelas masyarakat bukan taklid sahaja tapi tiada ilmu dan tak amalkan.

  Dalam situasi yang dilihat diatas, si bapa rasa tidak senang hati kalau anak mereka tiada disebelah dan takut2 akan buat bising disaf kanak-kanak. Perkara ini sudah jelas dilihat bahawa akan peribadi ibubapa zaman sekarang.Adakah beliau dapat solat dengan tenang jika anak mereka disebelah? sudah sampai rakaat kedua dah hilang dah budaknya ..pergi merayap..dah semakin risau..bukan dia sorang sahaja tapi makmum lain juga … atas asbab inilah disuruh kanak-kanak ke saf belakang. harus diingat, tatkala datang ke masjid adalah kerana Allah maka segala hal dunia harus diketepikan..

  Ah..mungkin sahaja ada suara berkata..inilah masa nak latih anak-anak ke masjid? tersenyum kelat saya disini.. baru nak latih masa ramadhan? masa terawih? masa sebelas bulan yang lain tu wat pe? tak pulak rajin heret anak-anak ke masjid tuk latih mesra masjid..pada analah, masa nie lagi tak ramai orang dan kanak-kanak ..sangat sesuai untuk disiplinkan mereka. Bukan apa, persediaan dan latihan harus dilakukan selalu dan kemuadiaannya kita akan yakin pada anak kita bila kita solat.Yang ini satu bahagianlah berkenaan SIKAP IBU BAPA ITU dan DIDIKAN KEPADA ANAK-ANAK ITU.

  Untuk jawatankuasa masjid plak satu hal… sepatutnya ditugaskan seorang jawatankuasa atau sesiapa yang volunteer tuk kemaskinikan saf dan pastikan saf teratur.Adakan pemantau pada saf kanak-kanak.dibahagian akhir saf jemaah lelaki atau perempuan mereka perlu tegaskan supaya kanak-kanak disaf belakang dewasa. Berlembutlah dengan kanak-kanak sebab mereka ni lebih mulia dari kita ..suci tak de dosa walaupun nakal macam mana.

  Inilah solution yang terbaik.. jelas dilihat, peribadi muslim yang mantap andai tidak dibentuk dengan baik akan menyebabkan masyarakat lebih parah. Alhamdulillah di surau tempat ana.. kami bertegas akan hal saf, kanak-kanak memang sudah siap sedia dibelakang dan apabila bilal iqamah .. semua rapatkan saf dan luruskan saf.. terasa syiar Islam dan perpaduan dan ukhuwah dalam solat…BOLEH PRAKTISKAN kalau nak !

  hmm.. ada tambahan maklumat ..

  http://soaljawab.wordpress.com/2007/08/06/solat-jemaah-dgn-kanak-kanak/

  -nuur-

 2. Salam perkenalan
  Saya telah memetik artikel anda
  TK


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: