Posted by: ibnusulaiman | 18 November, 2007

Keja as Programmer? IT specialist? Network ? Wat ever about IT nye kerja da

keja programmer

Bila bincang sal programmer ni terpikir gak aku yer….nak posting kat blog nih…Ade ramai adik2 junior kat FSKTM or mana2 fakulti IT la tanya profesiion sebagai programmer..aku mmg jawab selamba..Keja programmer mmg adakalanya best..tensen..macam2 la

Kenapa Best…??

Bila berbicara sal best ni…mmg ade la..1st gaji best…gaji? Ye kut..kalo adik2 kt university tu belum abih belajar..kena powerkan skills dalam programming la.Biasanya kat IPT2 ni gunakan language C..Java je. So kesimpulanya..mana programming yang tak penah diajar tu kena la belaja sendiri. Kenapa aku terpaksa cakap camtu? Mmg kena cakap la jawabnya.Rata2 bila korang seme bukak suratkabar (biasanya surat kahabar bhs omputih ler-surat kabar melayu hampeh..keja programmer or IT field mmg payah nak nampak), korang akan nampak dia nak ape? kebolehan or skills korang. Bukan pointer tu tak penting but kebolehan korang ‘bkhidmat’ ngan kampeni derang.

Pesal Gaji?

Pesal gaji ni kalo nak tahu berdasakan kelayakan dan experience korang seme? Jangan la letak tnggi benar kalo fresh graduate or tak apa2.Kekadang aku tgk kat budak2 nye resume pergh minta gaji ngalahkan org keja 2-3 tahun pengalaman.So suaikan gaji korang minta ngan apa yang korang ade..jangan la baik sangat..bersifat la profesional ..Kan dah masuk ‘U’ takkan kepala dok cam budak sekolah menengah pulak…

Kenapa kerja programmer tak best?

Haaa..part ni mmg buat ramai org terpikir nak amik keja programmer ke tak? Kalo nak tahu programmer ni pun macam doktor gak..cuma bezanya programmer or IT field job ni korang kena korang duk ngan komputer tapi Doktor kat sepital la…Napa sama ngan Dr..sebab korang kena banyk merujuk buku or cari kat tenet…tak caya aku cakap.. korang gi umah programmer la…mesti ade buku bergabak nye tebal2..paling kurang pun ade 1. hehehe.

Lagi 1 keja bahagian IT pun perlukan pengorbanan yer la kekadang kalo lum kawin tu OK la gak..Leh tido kat opis (sebabkat umah x de tenet)..hehe..Keja kena siapkan b4 deadline..Macam2 la.Pastu korang ni kena jenis kreative n fast to think for the probs solving.. Napa ye? korang tak leh terhegeh2 nk cari solution..tp kena smart..

Ok tu je la nk posting takde idea nk tulis..hehehe


Responses

  1. Assalamu’alaikum salam kenal
    mau tanya

    kalo di malaysia, standard gaji / fee buat programmer web berapa ?

    Bagaimana kalo fresh graduates , whether have high fee of work ?🙂

    kalo fresh graduate, apakah gajinya juga besar / tinggi ?

    thanks
    syukron katsir
    maasalama ila liqo’

  2. Ok…berkenaan fresh graduate gaji nye berdasarkan skills antum and rezeki antum la..If kekadang ade sesetengah kampeni ini ingin membayar anda sebanyak dia mampu (tgk kampeni kecik ke besar)..

    Kalo kat msia tgk kelayakan dan pengalaman..biasa nya kalo diploma akan dibayar 1.7K-2.1K..kalo freshgraduate start with 1.9K -2.2K..dah berpengalaman.. 3.K..

    Tu


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: