Posted by: ibnusulaiman | 22 November, 2007

Kenapa Mahasiswa Malas Membaca?..Kesan nya apa yer?

UIks ..Utusan Melayu bertarikh 22 Nov 2007..memang buat aku tak terkejut…Biasa la..MAHASISWA MEMBACA 12 BUAH BUKU SEPANJANG PENGAJIAN..

Apa Nak Jadi…Apa Nak Jadi.. Rating University Malaysia Jatuh lagi…apa dah jadi?

Kalo keadaan  tersebut didedahkan pada umum mmg korang semua tak caya…Yerla…Mak ayah ingat anak2 mereka belajar di Universiti tapi lain lak jadinya…remaja or pelajar (tak mo la gunakan mahasiswa – because tahap keintelektualan pelajar sekarang setaraf dak sekolah menengah je). Mahasiswa zaman sekarang kurang nilai keintelektualan mereka kerana banyak menjamah hiburan berbanding ilmu. Kat sini aku cakap secara general la..bukan secara total or keseluruhan pelajar IPT,

Pelajar kat IPT membaca sekadar untuk EXAM..diulangi sekali lagi EXAM…baca bila exam nk dekat..So kesannya… Ilmu tu hilang barakahnya la…abis exam buku or nota campak ke tong sampah ( Dah biasa tgk kat mana2 IPT).Kalo x buang ..pas kat adik2 junior.Siap ade wat duit lagi…jual soalan kena bayar2..hehehe. Kalo x caya..try tgk kat mana2 U.

Kalo dikaitkan ngan membaca ni, ramai gak yang membaca..tapi apa yang di baca..Biasalah..MANGGA..URTV..Majalah Hai..senang citer..majalah2 picisan atau berbentuk hiburan.Sume nak tau sal..Siti la..Erra la…Ina Naim la..Mawila…wat ever la.. Apa dah jadi…tak cukup tu…tambah2 sekarang ade cam artis bintang realiti..bertambah gamatla nk tau seme itu  ..ini..hatta sampai makanan kegemaran artis pun nak amik tau..sengal ar cam ni…Tak salah nk tau…tapi Nak buat ape..bukannya artis tu leh bantu korang seme time nk dapatkan kerja..malah koran berabis duit utk derang..

Bila dah cam ni…maka terjadi la isu yang mana pelajar2 sekarang tak tau menahu sal masalah yang berlaku dikalangan masyarkat.Antara masalah kemiskinan, gejala sosial n kekalutan poilitik.Sebab tu kalo diimbas zaman 60an..70an..80 an…mmg leh digelar MAHASISWA..kerana mereka mahasiswa pembela masyarkat.BUkan cam sekarang..lebih layak digelar pelajar je dari mahasiswa.

So apa2 pun..tindakan sekararng ialah mengubah kaedah pembelajaran @ pengajaran sesuai ngan keadaan masa ini.Solutions terpulang pada kerajaan..Universiti..dan yang paling penting DIRI sendiri…

 

Alamak dah masuk waktu zohor…jommmm surau…meh ramaikan rumah ALLAH 

 


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: