Posted by: ibnusulaiman | 29 November, 2007

Interview questions in IT field..want tips?

Assalamualaikum…

Hari ini aku nak share sal interview dalam sektor IT environtmental..Ramai junior2 di fakulti lama aku yang mana mereka semua dikalangan pelajar2 tahun akhir ingin mendapatkan tips berkenaan dengan pekerjaaan dalam bidang ini.

Pertama kali anda perlu siapkan diri untuk memecahkan ke’ego’an anda sebagai seorang pelajar.maksudnya di sini.pecahkan ketulan minda anda sebagai seorang pelajar.anda harus berfikiran matang dan terbuka dalam apa jua keadaan. kebanyakan calon temuduga gagal meyakinkan ramai majikan kerana mereka terlalu ego.

2nd..Jika anda mampu..seelok2nya sambung la belajar untuk mendapatkan certificate profesional yang menjurus kepada bidang kerja yang anda inginkan. Terlalu banyak certificate pro yang ditawarkan oleh syarikat gergasi IT seperti Microsoft..LINUX (SuSE, red Hat…), CisCo (networking academy)..adobe (Graphic)..macam2 lagi. Kenapa saya kata cam ni..percayalah..pointer di university hanya tiket sahaja..bukan kelayaka untuk dapat kerja.Tp certificate profesioan la yg dicari..Ade sesetengah org kata..baik x yah masuk U cam ni..belaja susah2 last tak de keja.Jangan kata cam tu..U ni ialah tempat di mana anda mengasah bakat sedia ada.Terpulang pada anda ..sekiranya di U anda hanya belaja semata2..mmg satu kesilapan yang besar..

3rd..keyakinan anda .Keyakinan anda amat penting..kalo x yakin cam mana nk jawab soalan2 yang di ajukan oleh majikan yang ingin mengambil kita.Ramai sangat yang fail dalam bahagian ni.Kekadang majikan tu hanya ingin kacau emosi(psikologi) anda je..tapi anda dah gelabah..hehehe

4th..Doa..part ini la ramai orang tinggal.Kena la buat doa before n after temuduga.Kita tetap memerlukan ALLAH dimana2..bila2 masa sahaja.Sebab anda kena yakin 100% bahawa rezeki tu ALLAH yang bagi..bukan manusia (betulkan akidah).Yang penting kena berusaha,,,


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: